Gratis trykkluft på boks

Enkelt og genialt.

Advarsel: Trykkluft kan være livsfarlig. Pulverapparat kan forårsake store skader hvis utløst innendørs. Du er selv ansvarlig for egen sikkerhet.

Luft på boks er kjekt for å blåse rent PC og andre ting for støv, men de koster fort over 100,- stykket.

Ett brannslukningsapparat bør skiftes etter 10år. Service og etterfylling koster det samme som et nytt, så hva skal man gjøre med det gamle? Det korte kjedelige svaret er å levere det som spesialavfall på nærmeste miljøstasjon eller forhandler, men finnes det bedre alternativer?

Beholderen til ett vanlig pulverapparat tåler vanligvis 15 bar. Hva med en hendig trykkluftbeholder til småjobbene hvor kompressoren er tungvinn å drasse med seg? Å bygge om et brannslukningsapparat til en portabel trykkluftbeholder er enkelt og greit.

Du trenger:

  1. Utgått brannslukningsapparat
  2. Hurtigkobling med 1/4″ gjenger
  3. Innstikknippel 1/4″ med innvendig gjenger
  4. Innstikknippel 1/4 med utvendig gjenger
  5. Gjengetape

Første steg er å tømme og vaske apparatet. Dette MÅ gjøre utendørs. Slukkepulver er noe skikkelig herk og er spesialavfall. Det kan være lurt å spørre nærmeste brannstasjon eller firma som driver med brannslokningsapparater om hjelp. Velger du å gjøre det selv, så vær advart. 6kg er mye pulver. Pulveret løser seg ikke i vann, og støver noe voldsomt. Gjør det langt borte fra hus, biler, etc, etc. Snu apparatet på hode. Slipp ut alt trykket så forsiktig som mulig for å ikke blåse ut for mye av pulveret. Deretter kan hele toppen skrus av. Skru også av slangen, den trenger du ikke mer. Hell pulveret over i ett tett spann med lokk og lever som spesialavfall. Vask så alle delene godt mens du tenker over hva jeg sa om at det hadde være lurt å få hjelp av noen proffe til dette.

Sag så av mesteparten av stigrøret slik at det ikke suger opp rusk og kondens fra innsiden av beholderen.
Når alt er tørket er det bare å skru på toppen igjen. Skru hurtigkoblingen inn der slangen var. Bruk gjengetape for å få det tett.

Skru sammen to nipler (bruk gjengetape for å få det tett). Denne trengs for å fylle apparatet med en vanlig kompressor. Så er det det bare å koble til kompressoren og trykke ned håndtaket for å fylle tanken med trykkluft. Jeg boret i tillegg et ekstra hull i håndtaket slik at sikkerhetssplinten kan brukes til å holde håndtaket i åpen stilling.

Jeg bruker i tillegg en trykkregulator med vann/oljeutskiller for å få litt renere luft. Dette er bare en vanlig regulator med påkoblet hurtigkoblinger. Når jeg fyller på luft snur jeg den bare for å få ren luft begge veier.

Ferdig oppsett. Ikke noe å putte i sekken, men definitivt enklere enn å ta med en diger kompressor for å blåse støv ut av PC’en. Husk å merke den godt slik at ingen tar feil om de skulle trenge å slukke en brann….

Dette innlegget ble publisert i Fix and repair og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *