Hvordan jeg løste Rubiks kube med kun 4 algoritmer.

Rubiks cube

Du har to valg hvis du vil lære deg å løse rubiks kube:

1. Finn løsningen selg. Start med en side og jobb deg nedover lag for lag. Dette er den harde metoden, men også den mest tilfredstillende hvis du klarer det uten hjelp.

2. Bruk en oppskrift fra en internettside. Dette er den enkle metoden, men du kan aldri gå tilbake til å gjøre metode nummer 1.

Den beste måten å gjøre alternativ nummer to på er å følge nybegynnerguiden på SolveTheCube. Du kan også følge metoden min og lese resten av dette innlegget, men dette er egentlig ikke skrevet som en veiledning. Dette er mer en beskrivelse av prosessen jeg brukte for å løse kuben. Måten jeg løste det siste laget er litt forskjellig fra de vanlige OLL / PLL-metodene som beskrives i andre nybegynneroppskrifter. Håper andre kubenerder også kan finne dette interessante, selv om det nok ikke vil være til hjelp for en dedikert speedcuber.

Jeg tror også min metode er den med færrest algoritmer å lære.

(For notasjon brukt her referer til https://solvethecube.com/notation)

Jeg startet selvfølgelig med den øverste siden ( og måtte snu alt på hodet når jeg begynte å lære med tostegs CFOP metoden). Først lagde jeg et kryss og deretter fikk jeg på plass hjørnene. Dette klarer de fleste å finne ut av på egen hånd.

First layer cross
R’ D’ R

Kantene på lag nummer to var vanskeligere, men etter litt prøving og feiling klarte jeg å finne en algoritme for å flytte på kantene uten å ødelegge det første laget. Dette var den første algoritmen jeg fant og memorerte. Ved å speile den kunne jeg nå fullføre de to første lagene (F2L).

R’ D R D F D’ F’
L D’ L’ D’ F’ D F

Så langt hadde jeg bare trengt en algoritme. Siste laget gikk jeg løs på med med samme fremgangsmåte som første. Først prøve å lage et kryss, deretter fikse hjørnene. Jeg fant fort ut at det var 4 muligheter det gule krysset begynte. Et kryss, en linje, en L eller en prikk. Etter litt fikling fikk jeg til følgende algoritme som kan brukes flere ganger for å lage et gult kryss:
I permuted the cross for all cases by repeating this algorithm i found multiple times:

Deretter fant jeg denne for å flytte kanbrikken rundt uten å ødelegge det gule krysset:

R’ D’ R D’ R D2

Nå var det bare de fire siste hjørene igjen. Etter mye fikling kom jeg til slutt frem til algoritmen: R’ D’ R B R’ D R D’ B’ D som bare flytter rundt på tre av hjørnene i siste laget.

Nå gjaldt det bare å finne en måte å få sortert hjørene riktig. Ved å bruke algoritmen mange ganger til å få to av hjørnene på samme side korrekt, fant jeg et triks ved å speile algoritmen for å snu de siste to hjørnene:

Hvis de gule sidene vendte til siden må det bare gjøres to ganger.

Det var alt. Kuben var løst, og alt som trengtes var fire algoritmer:

  • R’ D R D F D’ F’ (Lag 2 kanter, speiles ved behov.)
  • R’ D’ B’ D B R (kryss i siste laget)
  • R’ D’ R D’ R D2 (orientere krysset i siste laget)
  • R’ D’ R B R’ D R D’ B’ D (Sortere å vri de siste fire hjørnene på plass. Denne må også speilvendes.)

Fordelen med denne metoden er at den ikke krever veldig få algoritmer. Bakdelen er at den algoritmene må gjøres mange ganger, og da tar den lang tid. Fra 2-5 min typisk. Det er mange måter å ta snarveier ved å speilvende og gjøre algoritmene baklengs. Siste to hjørnen kan for eksempel også snus med å speile R’ D’ R D’ R D2 slik:

Håper det var interessant. Happy cubing!

Kubeanimasjoner kjøres med Roofpig, lagt inn som en liten plugin i wordpress.

Dette innlegget ble publisert i nerd og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.